• Solveig Gräf - Gräf Organisationsutveckling AB, Mora.
    Solveig Gräf - Gräf Organisationsutveckling AB, Mora.
  • Inger Klangebo - personalchef Falu kommun.
    Inger Klangebo - personalchef Falu kommun.
  • Annacarin Öman - verksamhetschef Folkets Hus, Lidköping.
    Annacarin Öman - verksamhetschef Folkets Hus, Lidköping.
  • Lars Markusson - kyrkoherde, Degerfors församling.
    Lars Markusson - kyrkoherde, Degerfors församling.
  • Jonas Sirén - ombudsman Lärarförbundet, Karlstad.
    Jonas Sirén - ombudsman Lärarförbundet, Karlstad.
  • Bo Borg, Nya Lidköpings tidning.
    Bo Borg, Nya Lidköpings tidning.

Kommentarer från arrangörer och media hösten 2015

    Arrangörer, Siljagruppen, Gräf Organisationsutveckling och GGP.
Efter föreställningen i Mora 10 november med 100 deltagare med personal  från personaladministratörer och företagshälsovård.

"Teatern och föreläsningen är ett klockrent sätt för att skapa möjligheter för människor att kunna samtala om ett ämne som de flesta på något sätt blivit utsatt för eller sett. " Solveig Gräf, Organisationsutveckling AB.
     

 

    Arrangör, Falu kommun
Efter föreställningarna i Falun 11-12 november för totalt 240 kommunalt anställda. 

"Att prata om det svåra tror vi är enda vägen för att minska sjukskrivningar i psykisk ohälsa med koppling till arbetsmiljön. Vi har också bestämt oss för att utreda kränkande särbehandling genom den norska metoden faktagranskning.  Den berörs både i Börjes bok och i hans föreläsning efter teaterföreställningen. Jag kan därför varmt rekommendera projektet Bakom leendet som en start för diskussionen om ett friskare arbetsliv." Inger Klangebo, personalchef Falu kommun.

 

    Arrangör, Folkets Hus  
Efter föreställningen den 3 december  i Folkets hus för ett femtital deltagare.

"Ikväll har vi upplevt en väldigt stark teaterföreställning som med mycket små medel, en kvinna, en stol och ett mycket bra manus som tyvärr grundar sig i en sann historia, med dessa små medel har man berättat en historia som återfinns på så många platsers vårt avlånga land, men som det aldrig pratas om." Annacarin Öman, verksamhetschef Lidköpings Folkets Hus.

 

    Arrangör, Degerfors församling.

Efter föreställningen i Degerfors församlingshem 17 november under rubriken "Livskväll" med  ett femtital deltagare.

"En oförglömlig kväll, där vi som publik kom nära monologen. Gesterna orden, de små finesserna, och som någon sa - Jag har upplevt alltihop, men det här stärkte mig, gav mig energi." Lars Markusson, kyrkoherde i Degerfors församling.

 

    Arrangör Lärarförbundet
Efter föreställningen på Dömle stiftgård utanför Karlstad den 19 november där 
"Lärarförbundet - skolledare" arrangerade ett seminarium med ett 30-tal deltagare. 

"Som ett diskussionsinlägg och start på en diskussion kan den här starka pjäsen verkligen rekommenderas." Jonas Siren, ombudsman Lärarförbundet.

"Det är en skrämmande och ruskig historia med många offer. Eva Ahlbergs gestaltning från käck och självsäker - med glad, snygg och duktig som omkväde - till nervös och krackelerade person är lysande. Föreställningen bygger på ett händelseförlopp som aldrig borde inträffat men som teater kan ordineras till alla chefer. Som förebyggande vaccinering."  
Benny Abrahamsson, Karlskoga Tidning 2015-11-19

"Att ta diskussioner om mobbing och dess orsaker är ofta förenat med svårigheter, lojalitetskonflikter och svåra avväganden - inte minst för de fackligt aktiva. Detta får dock inte förhindra oss från att ta dessa frågor på största allvar. " 
Från ett av bokens förord: Kjell Rautio, välfärdsutredare Landsorganisationen (LO)

"Den starka inledningsscenen fångar oss i ett psykologiskt skruvstäd som hon skruvar åt hårdare allteftersom. Det blir så naket och nära i den lilla lokalen.
Eva Ahlberg låter oss verkligen komma de här människorna och deras problem in på livet. Det blir omöjligt att hålla deras draman ifrån sig."
Bo Borg i Lidköpings Tidning 2015-12-07

Boken rekommenderas att läsas av chefer, arbetsmiljöansvariga och fackliga ombud som har formellt ansvar för en god arbetsmiljö samt de som är intresserade av dessa frågor. Den kan också bidra till en ökad förståelse av mobbning genom att ingå i utbildningar av olika slag." 
Från ett av bokens förord: Margaretha Strandmark, professor i folkhälsovetenskap